Contact Us

 

FOOD AND WELLNESS

Struikheiweg 16
1406 TK  Bussum
T 06 50525049
E  info@foodandwellness.nl

 

Volg ons op Twitter!FacebookLinkedInpinterestInstagram

Corinne van Acht

E-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Gewicht

Het klinkt je misschien wel bekend in de oren … je hebt het goede voornemen om je leefstijl aan te pakken en hebt met je personal trainer, sportdiëtist of coach een persoonlijk voedings- en fitness plan opgesteld. Je hebt afgesproken om binnen afzienbare tijd bepaalde doelen te bereiken zoals gewicht verliezen, er strakker uitzien of je fitter te voelen. Dit omdat je weet dat het naast de vele gezondheidsvoordelen die het je oplevert het je ook helpt om jezelf beter te voelen. Natuurlijk kun je dit individueel doen maar je kunt verandering van leefstijl ook in een groep of binnen je gezin aanpakken. Heb je dat al eens geprobeerd? Hoe fijn is het om onderdeel te zijn van een groep die elkaar stimuleert, motiveert en helpt als het lastig wordt. Ik zie in mijn praktijk vele mooie voorbeelden van gezinnen die met succes een gezonde leefstijl oppakken en elkaar helpen. Door het samen te doen is de kans dat je een leefstijlverandering vol blijft houden namelijk groter. Het echte “ubuntu” (ik ben omdat wij zijn) gevoel. We are better together. Mooi om dit in gedachten te houden! Laat je inspireren door mijn nieuwe blog.


blog 21062018

Goed eten en drinken is belangrijk voor iedereen. Het voorziet het lichaam van voedingsstoffen en energie die nodig is om het lichaam goed te laten functioneren. Echter, soms zijn er omstandigheden waardoor het niet lukt om voldoende te eten en te drinken of heeft je lichaam extra energie en eiwitten nodig (bijvoorbeeld bij ziekte). Je valt onbedoeld af en er bestaat dan een kans op ondervoeding. Ondervoeding is een onderschat probleem terwijl de gevolgen vrij ernstig kunnen zijn. Indien je ongewenst in 1 maand meer dan 5% van je gewicht verliest of meer dan !0% van uw gewicht in 6 maanden én als je ouder  bent dan 65 jaar wanneer je onbedoeld meer dan 4 kilo bent afgevallen in 6 maanden is er sprake van (risico op) ondervoeding. Het is belangrijk dat je hier iets aan doet omdat het je veel voordelen kan bieden. Bijvoorbeeld: je spierkracht en conditie kan behouden blijven of zelfs verbeteren, je kunt je fitter en energieker gaan voelen, je weerstand verbetert, je geneest sneller van een operatie of doorligplekken, kortom: de  kwaliteit van leven blijft zoveel mogelijk behouden en je kunt zo lang mogelijk zelfstandig blijven als je wat ouder bent.

Ik ben Renee, een vrouw van 58. Ik heb mijn hele leven al in meer of mindere mate last van mijn darmen. Het werd na de zomer zo erg dat ik onderzocht ben door de MDL arts en sinds september 2017 weet dat ik de ziekte van Crohn heb (met daarbij prikkelbare darmen). Eindelijk duidelijkheid.

blog 290118

Wees eens eerlijk …heb je jezelf wel eens de vraag gesteld … Of je daadwerkelijk datgene doet in je leven wat je belangrijk vindt op gebied van relaties, gezondheid, werk of persoonlijke ontwikkeling?  En ben je de persoon die je graag wilt zijn? Bijvoorbeeld …. de begripvolle, vriendelijke, sportieve, zorgzame echtgenoot of echtgenote? Doe jij eigenlijk datgene waar je blij van wordt? En omring je je door mensen die jou energie geven? En als dat niet zo is … waarom niet? Heb je jezelf wel eens afgevraagd waarom je bepaalde keuzes maakt? Heb je bij jezelf wel eens opgemerkt dat je situaties bewust vermijdt omdat het niet goed voelt? Jezelf min of meer “verdoofd” door te gaan eten, alcohol te drinken, overmatig te sporten, te shoppen of een ander gedrag vertoont om het ongemakkelijke gevoel weg te krijgen? Fijn dat je je daar bewust van bent en het opmerkt. Dat is de eerste stap. En hoe kun je ervoor zorgen dat je gedrag structureel verandert? En zorgen dat je wel datgene gaat doen wat je gelukkig maakt en de persoon wordt die je graag wilt zijn? Een kleine ontdekkingsreis in de wereld van ACT (Acceptance and Commitment Therapy) een nieuwe vorm van gedragstherapie.

24012018 blog

Het is tijd voor een feestje want 10 jaar geleden -januari 2008- opende Voedingsadviesbureau Food and Wellness haar deuren. Weet nog als de dag van gisteren hoe ik de eerste cliënt verwelkomde. Nu -januari 2018- en inmiddels 1500 cliënten verder ben ik nog altijd dankbaar en blij met alle huisartsen die me het vertrouwen geven door steeds weer nieuwe doorverwijzingen, alle leuke nieuwe mensen die ik mag helpen, bestaande cliënten die graag terugkomen en collega’s die geïnspireerd worden.

Een belangrijk moment om terug te blikken hoe de praktijk zich heeft ontwikkeld en hoe de behandelingen in de loop der jaren verbeterd zijn. Het is bovendien ook een mooi moment om te kijken hoe in de toekomst verder te gaan. Ik hoop namelijk met veel enthousiasme en betrokkenheid mensen te mogen helpen te worden wie ze zijn. Want zoals bovenstaande slogan zegt “het mooiste wat je kunt worden is jezelf”. Heb je je wel eens afgevraagd of jij datgene doet wat belangrijk is voor jou? Waar jij blij van wordt op gebied van gezondheid, relaties, persoonlijke ontwikkeling of werk? Of dat je jezelf nog doelen kunt stellen om dichter bij datgene te komen wat er werkelijk toe doet.

blog home 19122017

TONIJNTARTAAR MET WASABI-MAYONAISE
***
PAPRIKASOEP MET COQUILLES
***
WILDSTOOF VAN HERT
 KNOLSELDERIJPUREE
SPRUITJES & RODE KOOL
***
CHARLOTTE RUSSE MET FRAMBOZEN

blog 081217Het einde van het jaar is in zicht … kijk jij ook zo uit naar het nieuwe jaar, een nieuw begin? Bruis je al volop van nieuwe ideeën die je in het nieuwe jaar gaat uitvoeren? Heb je eigenlijk al eens nagedacht wat echt belangrijk voor je is? Waar je wilt dat jij in het leven voor staat? Wat voor soort kwaliteiten je verder wilt ontwikkelen als persoon? Hoe wilt zijn in relaties met anderen? Kortom: wat je dromen zijn en hoe je ervoor zorgt dat je datgene doet waar je blij van wordt?

Hoe blij kan je zijn met een koolhydraatarmdieet of liever gezegd……verandering van eetgewoonten? Om te beginnen zal ik mij even voorstellen : ik ben een vrouw van middelbare leeftijd( eind 60 ). 

Hoe ben ik aan deze verandering van eetgewoonten gekomen?
Vroeger nordickte ik 2 keer per week, maar door pijn in mijn onderrug en hevige pijn in mijn bil, deed ik dit al ruim 2 jaar niet meer. Door de pijn zat ik veel in de stoel en lag ik veel op de bank. Gelukkig had ik hobby’s en verveelde ik mij niet, maar leuk was anders !
Ik slikte paracetamol, maar omdat weinig hielp ging ik regelmatig naar de fysiotherapeut en later vaak naar de chiropractor. Dit alles heeft niet veel geholpen en ik zag mijn geest al zweven, dat ik zo 90 jaar moest worden.

blog 26052017

Herken je het dat je je als ouder verheugt op een gezellige maaltijd met het gezin maar dat het toch anders uitpakt doordat de kinderen in koor roepen het eten niet lekker vinden? Merk dat je je zorgen maakt of je kindje wel genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt doordat het slechts een beperkte hoeveelheid voedingsmiddelen eet? Natuurlijk weet je vast wel wanneer jij wilt dat jouw kleintje zich optimaal blijft ontwikkelen op jonge leeftijd gezond leren eten heel belangrijk is. Feit is dat de manier waarop jouw kind vandaag omgaat met eten legt de basis voor de rest van het verdere leven. Wanneer een kind een verstoorde relatie met (gezonde) voeding heeft, kan dit niet alleen een mogelijk risico voor zijn of haar huidige gezondheid betekenen. Deze verstoorde relatie kan zelfs tot gezondheidsproblemen in de toekomst leiden. Obesitas en eetstoornissen als anorexia en boulimia kunnen een mogelijk gevolg zijn van een vroege verstoorde omgang met eten. Ook factoren als erfelijke aanleg spelen een rol in het ontwikkelen van deze aandoeningen. Gelukkig kun je zelf veel doen om je kindje zo gezond mogelijk te laten eten zodat het zich optimaal ontwikkelt. In deze blog wil ik je meer vertellen over het ontwikkelen van eetgedrag bij kinderen, verschillende soorten eters, selectief eetgedrag en wat je als ouder kunt doen om je kind te helpen een gezond eetgedrag te ontwikkelen. Eén ding is zeker, geef als ouder het goede voorbeeld!

blog home 24042017

Ben je de afgelopen tijd bezig geweest met gewicht te verliezen door gezond eten en meer bewegen? Is het je gelukt om blijvend ook veranderingen in je eetgedrag aan te brengen? En ben je lekker wat kilo’s verloren? Hoe fijn zou het zijn als de verloren kilo’s er niet binnen no time weer aan zitten?? Hoe doe je dat? Een gezonde leefstijl valt en staat met de combinatie van een gezonde basisvoeding, dagelijks actief zijn in de vorm van matig intensieve beweging (30-60 min) zoals wandelen, fietsen, in de tuin werken of huishoudelijke klusjes doen, 2 tot 3 keer per week een uur intensief bewegen en een gezond gedrag, een gezonde mindset. Dit laatste is gemakkelijker gezegd dan gedaan maar het kan je helpen als je structureel wat dingetjes in je dagelijks leven zodanig organiseert zodat je deze gedragsverandering  ook vasthoudt. Te beginnen met een omgeving die je helpt, omgaan met mensen die op een positieve manier met gezondheid bezig zijn en je stimuleren je gezonde leefstijl vol te houden. Een positieve flow … Daarnaast is inzicht hebben in je energiebalans handig, hoeveel energie verbruik je dagelijks en hoeveel neem je in? Is dit in balans, dan blijft je gewicht gelijk. Als je gewicht wilt verliezen heb je een negatieve energiebalans nodig d.w.z. je dient minder energie in te nemen dan je verbruikt. Daarnaast is het handig je te realiseren dat je je dient te wapenen tegen de verleidingen in je omgeving zoals supergrote verpakkingen en porties voedingsmiddelen die in de loop der tijd alsmaar groter geworden zijn. Ook tussen de verschillende landen en werelddelen zijn portiegroottes verschillend. Een small Cola in Amerika is groter dan een small Cola in Nederland. Wees jezelf bewust en ga hiermee verstandig om! Geef je hierbij allerlei handige tips om in allerlei situaties je gewicht te kunnen blijven behouden.

Pagina 1 van 8